Mark Steltenpool

Ik heb een eigen bedrijf, ben meubelmaker én houtdraaier en heb vooral passie voor hout en experiment. Ik  laat mij niet makkelijk in een hokje plaatsen.

Eén van mijn nieuwste technieken noem ik ‘verbliksemen’, een spectaculaire manier om fraaie, natuurlijke patronen in hout te branden. Dit gebeurt met een transformator die een hoogspanning afgeeft van 9000 volt. Door middel van twee contactpunten kan er kortsluiting worden gemaakt waardoor de bliksem over het hout kruipt en een patroon achterlaat. Ik pas deze methode toe vooral op lichte houtsoorten en eenvoudige, strakke vormen.

Een andere techniek is het gebruik van polyester en epoxy in mijn draaiwerk. Omdat ik vaak hout met gebreken zoekt,  is het gebruik van epoxy  een veel voorkomend toepassing. ik geef hierdoor kleur aan het object door middel van kleurpigmenten en parelmoer.

Hout haal ik lokaal en het liefst draai ik nat, net gekapt hout. Mijn draaibanken staan stevig vastgemaakt in de vloer om de grote stukken te kunnen draaien, de lange houtkrullen schieten dan door de werkplaats. Elk werkstuk heeft een verhaal, ik weet waar het hout vandaan komt, en dat maakt het voor mij een bijzonder stuk hout. Ik werk op gevoel, ik weet waar ik naartoe wil met een stuk hout, maar door toeval heb ik soms geen keuze en moet ik mijn oorspronkelijke plan bijstellen. Daardoor blijft houtdraaien altijd spannend, verrassend en uitdagend.

Mark Steltenpool

Dorpsweg 6 Schellinkhout

telf.: 0630711447

email: mark@stelthoutdraaien.nl

website: www.stelthoutdraaien.nl